ČUVENI DOKTOR OTKRIO KOJI "SUPERDORUČAK" JEDE SVAKOG DANA: Pun je probiotika, smanjuje UPALE i ŠEĆER U KRVI
Tim Spektor, Foto: Printscreen Instagram/tim.spector

podelio

ČUVENI DOKTOR OTKRIO KOJI "SUPERDORUČAK" JEDE SVAKOG DANA: Pun je probiotika, smanjuje UPALE i ŠEĆER U KRVI

On je na društvenim mrežama podelio recept za doručak koji naziva „superhranom“

Objavljeno:

Čuveni lekar Tim Spektor predstavio je doručak koji naziva "superhranom", a koji je lak i pun biljaka i probiotika.

Nakon što je jednom prilikom otkrio koji je doručak zbog kog se ugojio 10 kg, čuveni lekar Tim Spektor, takođe jedan od najpoznatijih i najcitiranijih naučnika na svetu, otkrio je šta je najbolji izbor za ovaj obrok.

On je na društvenim mrežama podelio recept za doručak koji naziva „superhranom“. Tvrdi da može podržati zdravlje celog organizma. Među bolestima na koje može povoljno uticati, naveo je upale u telu, dijabetes i artritis.

Uprkos svakodnevnom nastojanju da održi raznovrsnost u ishrani, njegov doručak uvek ostaje isti.

„Brz je, lak i pun je biljaka i probiotika koji su važni za zdravlje creva. Reč je o mešavini jogurta, kefira, borovnica (kupina ili malina) i orašastih plodova“, rekao je doktor.

Zašto je doručak doktora Spektora dobar za zdravlje?

Kefir
foto: Printscreen/Youtube/MayoClinic

Drugi stručnjak, dijetetičar dr Majkl Mozli, daje odgovor. Naučna istraživanja su pokazala da proizvodi poput kiselog kupusa i kefira mogu značajno smanjiti upale, ublažiti bol i poboljšati zdravlje.

„Popuna crevne mikroflore mikrobima takođe može da ublaži bol. U kontrolisanom ispitivanju, od 500 pacijenata sa osteoartritisom je zatraženo da piju dve porcije mleka dnevno koje sadrži bakterije Lactobacillus. Nakon šest meseci, prijavili su manje bolova i ukočenosti u kolenima, a rezultati krvi su pokazali smanjene znakove upale,“ objasnio je dr Mozli.

Za ovaj moćni vitamin verovatno niste ni čuli, a smanjuje rizik od visokog pritiska, dijabetesa i gojaznosti

Pored toga, bobice pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi, smanjujući šećer nakon obroka i skokove insulina, smanjujući rizik od insulinske rezistencije. Orašasti plodovi su poznati po svojim zdravstvenim svojstvima.

Erik Arnesen, naučnik i jedan od vodećih autora studije koja je istraživala prednosti orašastih plodova, rekao je: „Ako jedete šaku orašastih plodova svaki dan, što je oko 30 grama, imaćete 20 do 25 posto manji rizik kardiovaskularnih bolesti“, prenosi Story.hr.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/zadovoljna/story.hr/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.